De València a Sueca pel Parc natural de l'Albufera

4 Desembre de 2020

Aquesta ruta connecta dos nuclis urbans històrics, arranca des del barri del Carme a València i acaba a Sueca amb les imponents cases modernistes i el museu del xocolate. Tant el punt d'eixida (estació del nord a València) com d’arribada (estació de Sueca) son estacions de tren connectades per la xarxa de rodalies. Renfe admet el transport de bicis en els trens de rodalies i darrerament està incorporant algunes facilitats com vagons especials i ganxos per penjar la bici.

Powered by Wikiloc

Ciutat Vella

L'aventura comença a l’Estació del Nord, un exemple arquitectònic del modernisme valencià de principis del s.XX, aixina que val la pena detindre's un poc i contemplarla, ni que siga donar-li un breu repàs visual.

Seguint la ruta marcada es pot gaudir de l’encant del centre històric de la ciutat de València i del seu barri més popular i bulliciós, el Carme. Recentment s'han descobert al barri les restes d'un antic pati mudèjar del s.XIII. En creuar-lo s’arriba a les Portes de Serrans, s’han de travessar les portes pensant que aquest fet significava fa molts anys abandonar la ciutat amurallada i que potser si no és tornava a temps un es podia quedar afora, a la lluna de València.

Porta dels Serrans

Jardí del Túria

Les següents pedalades discorren pel llit d’un riu sec transformat en un dels parcs urbans més extensos d’Europa, més que el de capitals com Madrid o París. El riu s’ompli de vida a qualsevol hora del dia amb la gent que acudeix a desconnectar i realitzar tota mena d’activitats a l’aire lliure. Sempre aporta bones vibracions.

Jardí del Túria

La Punta

Pegada a la ciutat es troba la pedania de La Punta, autèntic territori d’horta en constant lluita per l’amenaça de l’expansió del port. A la Punta nombrosos artistes urbans han pintat murs i cases en suport a la seva supervivència. Hay lechugas.

La punta

Parc Natural de l’Albufera

Seguint el track es creua el nou llit del riu Túria i s’arriba a Pinedo i al mar. Els següents 11 km fins al mirador de l’Albufera son tots de carril bici i camins vora platja i entremig de la pinada. Ideals per relaxar-se i mantenir una bona conversa a pedals o per desconnectar i practicar un poc de meditació. Al poble de El Saler es pot aprofitar per parar a prendre alguna cosa si convé.

La Marjal

Mirador de l’Albufera

Seguidament es recomanable parar en el mirador de l’Albufera ja que ofereix una vista panorámica única del llac valencià més famós. A última hora del dia s’acumula la gent que vol treure fotos del sol posant-se sobre el llac.

El següent tram de 5 km fins a arribar al poble de El Palmar hi haurà que anar un poc més alerta amb el trafic ja que és tracta de carretera. Si no s’ha parat a El Saler, sí que és recomanable parar a El Palmar per prendre alguna cosa i agafar un poc d’energies per afrontar la segona part de la ruta.

Mirador de l'Albufera

La Marjal

La marjal cambia d'aspecte depenent de l'època de l’any amb el cicle dels arrossars. Rodar en el període d’inundació pels estrets camins entremig dels camps inundats, és com rodar per una carretera marina. A l’Estiu, l’aigua deixa pas un extens mantell verd format per l’arròs a punt de collita, el mateix arròs que ocupa les taules i les panxes de la majoria de famílies valencianes els diumenges.

La Marjal

Muntanyeta dels Sants de la Pedra i Ullal de baldoví

No s’ha de deixar passar l’oportunitat de visitar l’ullal de baldoví, un manantial d’aigua subterrània d'excel·lent qualitat on han sobreviscut espècies de fauna i flora pràcticament desaparegudes. Al costat de l'Ullal es troba la Muntanyeta dels Sants, un enclau únic, ja que és un dels dos resalts muntanyosos en tot el Parc Natural oferint unes vistes elevades privilegiades. A dalt de la muntanyeta n’hi ha una ermita, i a la base multiples coves xicotetes que s’escarvaren per construir els camins, murs i cases dels voltants durant la guerra.

La Muntanyeta dels Sants de la pedra

Sueca

Per finalitzar la ruta s’arriba a Sueca, la capital de la Ribera Baixa i potser, segons algunes teories, lloc d’orige de la paella valenciana. Seguint el track, es visita el centre del poble i n’hi ha ocasió de visitar el museu del xocolate i comprar una recompensa per l’esforç del dia. Al mateix carrer del museu es posible contemplar les imponents façanes de les cases modernistes de Joan Fuster i Pascual Fos. La ruta acaba en l’estació de tren d’on surten trens regularment en cap a València y cap a Gandia.